Sparklingi to drinki na bazie wina musującego i zmiksowanych owoców. Żeby smak i moc takich drinków spełniał nasze oczekiwania, dodajemy do nich soki, likiery i mocniejsze alkohole. Wedle uznania, ale warto pamiętać, że np. gruszka lubi gin, a ananas - rum. Do truskawek, jagód czy brzoskwini dodajemy likiery owocowe. Same owoce mogą być świeże, mrożone albo z puszki. Za to wino musujące zawsze wytrawne. Sparkling to idealny pomysł na przyjęcie sylwestrowe, zwłaszcza dla pań, i na święta do ciast i słodkich przekąsek.
Składniki:
½ szklanki truskawek (mogą być mrożone),
½ szklanki malin (mogą być mrożone),
½ szklanki czarnej porzeczki (może być mrożona),
½ szklanki jagód (mogą być mrożone),
½ szklanki wiśni (mogą być mrożone),
½ szklanki ananasa (może być z puszki),
½ szklanki brzoskwiń (mogą być z puszki),
1 kiwi,
2 butelki wina musującego, białego wytrawnego.
Ewentualnie:
1 łyżeczka curacao,
1 łyżeczka likieru mandarynkowego,
2 łyżeczki Creme de cassis,
3 łyżeczki zielonego chartreuse,
2 łyżeczki likieru brzoskwiniowego,
40 ml wódki malinowej,
2 łyżeczki cointreau,
80 ml rumu,
40 ml tequili,
1 łyżeczka grenadiny,
40 ml cherry brendy.
Jak przyrządzić?
Owoce miksujemy i wkładamy do wcześniej przygotowanych kieliszków i szklanek.
Zanim zalejemy je winem musującym, dolewamy do owoców pasujące do nich dodatki.
Do truskawek – 40 ml rumu i odrobinę curacao, biały likier o lekko pomarańczowym aromacie, do jagód – likier mandarynkowy, do czarnej porzeczki – Creme de cassis, do kiwi – zielone chartreuse, do brzoskwiń – likier brzoskwiniowy, np. cordial.
Do malin dodajemy grendinę i malinową wódkę, np. himbeergeist, do ananasa tylko rum, do wiśni grenadina i cherry brandy a do gruszki tequila i likier cointreau.
Wszystkie szklanki dopełniamy winem musującym.
Potrzebne przybory:
8 szklanek, kieliszków o pojemności ok. 200 ml.
Jak podawać?
Podajemy zmieszane.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 80 zł |