Ryba przygotowana w odpowiedni sposób to zawsze sprawdzone danie na świąteczny stół, ale jadać ją możemy każdego innego dnia, ponieważ jest pyszna i zdrowa. Przyrządzona z chrupiącą i aromatyczną skorupką, podana z dużą ilością warzyw, jest po prostu bombą witaminową, źródłem białka i kwasów tłuszczowych.
Składniki:
pół kg płatów soli,
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,
pęczek natki pietruszki,
jajko,
bułka tarta,
2 łyżki masła,
10 dag tartego żółtego sera,
sok z połowy cytryny,
5 ziemniaków,
3 czerwone papryki,
2 marchewki,
puszka pomidorów w zalewie,
2 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić.
Masło rozetrzeć z orzechami, natką pietruszki, startym żółtym serem, bułką tartą i jajkiem.
Tak przygotowaną masą posmarować filety z jednej strony, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posmarowaną stroną do góry i piec około 30 minut.
Warzywa obrać, pokroić według uznania i smażyć na oleju, aż zmiękną.
Następnie dodać zmiażdżony czosnek, pomidory z puszki i chwilę jeszcze dusić.
Przyprawić solą.
Jak podawać?
Rybę rozłożyć na talerzach razem z warzywami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |