Odkąd sprzedaje się żołądki kurze już oczyszczone, danie z nich zrobione nie pochłania zbyt wiele czasu. Jeśli dodać do tego, że takie mięso kosztuje najwyżej 10 zł za kilogram, a dobrze przyrządzone smakuje jak delikatna cielęcina, to znaczy, że da się zrobić szybki i smaczny obiad za sensowne pieniądze.
Składniki:
1 kg kurzych żołądków,
1 marchewka,
1 cebula,
½ pęczka koperku,
¼ szklanki śmietany,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżka masła,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone żołądki płuczemy i zalewamy zimną wodą.
Kiedy się zagotuje, wylewamy ją i zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy 10 minut i znów zmieniamy wodę.
Solimy i gotujemy 1 godzinę.
Marchewkę ścieramy na drobnej tarce, cebulę siekamy.
Na maśle podsmażamy cebulę, kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę i dusimy jeszcze 5 minut, wlewamy bulion i gotujemy kwadrans.
Pod koniec duszenia wsypujemy posiekany koperek i wlewamy śmietanę.
Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Żołądki wyjmujemy z wywaru i wkładamy do sosu.
Podgrzewamy jeszcze parę minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |