Świetna na błyskawiczną kolację lub szybką przekąskę. Jednym z jej podstawowych składników jest dynia – jesienią dostępna w każdym warzywniaku. Delikatna i pieczona łagodzi wyrazisty smak pozostałych - marynowanych warzyw.
Składniki:
0,7 kg dyni,
puszka czerwonej fasoli,
słoik marynowanych pieczarek,
15 dag chudej szynki,
kilka kawałków konserwowej cukinii,
ząbek czosnku,
mała cebula,
natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z dyni usunąć pestki i luźny miąższ, pozostawić tylko skórkę ze zwartym miąższem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Po upieczeniu odkroić skórkę, a miąższ pokroić w kostkę.
Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
Pieczarki przekroić na pół, szynkę pokroić w słupki, cukinię i cebulę w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Następnie dodać porwaną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek, przyprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Przed podaniem starannie wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |