Większość dzieci nie chce jeść tego, co pozostali domownicy. Próbujemy zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i ziół różnymi sposobami. To odwieczny problem niejadka. Najlepiej ukryć zielone w delikatnych kluseczkach z serem posypanych szynką lub startą goudą. Miękkie, bez cukru, natomiast z natką pietruszki, szczypiorkiem i koperkiem. Nie do zjedzenia dla niejadka? Sprawdź.
Składniki:
pół kg sera półtłustego,
pół szklanki mąki.
jajo,
2 łyżki masła,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka szczypiorku,
pół pęczka koperku,
bułka tarta,
2 plastry szynki,
10 dag startego żółtego sera gouda,
sól.
Jak przyrządzić?
Ser rozkruszyć, dodać mąkę, jajko, drobno posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i koperek.
Wyrobić ciasto, uformować wałeczek, pokroić na kawałki i z kawałków formować kluski.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Jak podawać?
Podawać okraszone zasmażką z bułki tartej i masła lub pokrojoną podsmażoną szynką.
Przed podaniem można także posypać startym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |