Śledzie po szwedzku - Przepis

Przepis kulinarny
Śledzie po szwedzku Zobacz 5 zdjęć

Skąd się wzięło zamiłowanie Szwedów do przyrządzania ryb na słodko? Może to z powodu miłości do żurawiny i do miodu, które w dawnych czasach stale obecne były na szwedzkich stołach? Może dlatego, że jeszcze w XIX wieku sól traktowana tam była jak rarytas? Faktem jest, że to Szwedzi właśnie słodzą namiętnie i ryby, i mięsiwa. Jeśli więc szukacie zupełnie nowego pomysłu na wigilijnego śledzia, to zachęcam do wypróbowania śledzia w jednej z kilku wersji na słodko.

Składniki:

8 solonych filetów śledziowych,
2 cytryny,
4 laurowe liście,
2 ziela angielskie,
15 dag cukru,
300 ml octu,
2 cebule,
½ litra wody,
kilka gałązek koperku,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Śledzie moczymy przez noc w wodzie z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Następnego dnia śledzie myjemy i kroimy na dzwonka.

Jedną cebulę kroimy w plasterki, zalewamy wodą z octem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz cukier.

Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią śledzie i odstawiamy na całą dobę.

Drugą cytrynę kroimy w plasterki.

Śledzie odsączamy i układamy na półmisku.

Ozdabiamy plasterkami cytryny i gałązkami koperku.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Śledzie po szwedzku: Podobne przepisy

Śledzie po szwedzku: wypróbuj również

Powiązane Tematy