Skąd się wzięło zamiłowanie Szwedów do przyrządzania ryb na słodko? Może to z powodu miłości do żurawiny i do miodu, które w dawnych czasach stale obecne były na szwedzkich stołach? Może dlatego, że jeszcze w XIX wieku sól traktowana tam była jak rarytas? Faktem jest, że to Szwedzi właśnie słodzą namiętnie i ryby, i mięsiwa. Jeśli więc szukacie zupełnie nowego pomysłu na wigilijnego śledzia, to zachęcam do wypróbowania śledzia w jednej z kilku wersji na słodko.
Składniki:
8 solonych filetów śledziowych,
2 cytryny,
4 laurowe liście,
2 ziela angielskie,
15 dag cukru,
300 ml octu,
2 cebule,
½ litra wody,
kilka gałązek koperku,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy przez noc w wodzie z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Następnego dnia śledzie myjemy i kroimy na dzwonka.
Jedną cebulę kroimy w plasterki, zalewamy wodą z octem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz cukier.
Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią śledzie i odstawiamy na całą dobę.
Drugą cytrynę kroimy w plasterki.
Śledzie odsączamy i układamy na półmisku.
Ozdabiamy plasterkami cytryny i gałązkami koperku.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |