Paczuszki z ricottą i orzechami

Przepis kulinarny
Paczuszki z ricottą i orzechami Zobacz 12 zdjęć

Domowa kuchnia jest najlepsza, ale zawsze można ją unowocześnić. Zamiast pierogów z mięsem - paczuszki wykonane z ciasta pierogowego nadziewane serem ricotta i zmielonymi orzechami włoskimi. Coś dla tradycjonalistów i coś dla wybrednych. Farsz z delikatnego, puszystego sera o zdecydowanym smaku orzechowym bardzo dobrze komponuje się z serowym sosem. To danie z czystym sumieniem można polecić smakoszom i znawcom kuchni.

Składniki:

35 dag mąki,
3 żółtka,
szczypta soli,
¾ szklanki cieplej wody,
30 dag sera ricotta,
30 dag orzechów włoskich,
10 dag startego żółtego sera,
szklanka słodkiej śmietanki,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Zmielone orzechy włoskie połączyć z serem ricotta, przyprawić solą i pieprzem.

Przesianą mąkę ze szczyptą soli połączyć z żółtkami i ciepłą wodą.

Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 20 minut.

Następnie rozwałkować na cienki placek, wycinać nieduże kwadraty, nakładać porcje farszu, formować paczuszki, mocno przyciskając, aby nie wypłynął z nich farsz.

Powstałe paczuszki gotować w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni podgrzewać śmietanę ze startym serem żółtym.

Gdy sos zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jak podawać?

Paczuszki podawać razem z serowym sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt24 zł

Paczuszki z ricottą i orzechami: Podobne przepisy

Paczuszki z ricottą i orzechami: wypróbuj również

Powiązane Tematy