Domowa kuchnia jest najlepsza, ale zawsze można ją unowocześnić. Zamiast pierogów z mięsem - paczuszki wykonane z ciasta pierogowego nadziewane serem ricotta i zmielonymi orzechami włoskimi. Coś dla tradycjonalistów i coś dla wybrednych. Farsz z delikatnego, puszystego sera o zdecydowanym smaku orzechowym bardzo dobrze komponuje się z serowym sosem. To danie z czystym sumieniem można polecić smakoszom i znawcom kuchni.
Składniki:
35 dag mąki,
3 żółtka,
szczypta soli,
¾ szklanki cieplej wody,
30 dag sera ricotta,
30 dag orzechów włoskich,
10 dag startego żółtego sera,
szklanka słodkiej śmietanki,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Zmielone orzechy włoskie połączyć z serem ricotta, przyprawić solą i pieprzem.
Przesianą mąkę ze szczyptą soli połączyć z żółtkami i ciepłą wodą.
Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na 20 minut.
Następnie rozwałkować na cienki placek, wycinać nieduże kwadraty, nakładać porcje farszu, formować paczuszki, mocno przyciskając, aby nie wypłynął z nich farsz.
Powstałe paczuszki gotować w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni podgrzewać śmietanę ze startym serem żółtym.
Gdy sos zgęstnieje, przyprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jak podawać?
Paczuszki podawać razem z serowym sosem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |