Dieta przy wrzodach żołądka
ALICJA • dawno temuWrzody na żołądku to bardzo uciążliwa i wstydliwa choroba. Aby złagodzić jej objawy, należy stosować odpowiednią dietę. Dla tych, którzy mają dylemat co jeść, a czego nie jeść przy wrzodach żołądka, zapraszam do lektury.
Wrzody — co jeść?
Osoby cierpiące na wrzody, przede wszystkim powinny jeść pięć posiłków dziennie o stałych porach. Serwowane dania powinny być ciepłe. Przy wrzodach zalecane są:
- jajecznica na parze, jajka na miękko,
- produkty mleczne,
- puree ziemnieczane lub warzywne,
- galaretki owocowe, kisiel, budyń,
- przecierane i duszone owoce,
- przecierane zupy,
- rozdrobniona i dobrze ugotowana cielęcina.
Od czasu do czasu można sięgnąć po:
- chude wędliny,
- czerstwe bułki pszenne,
- delikatne i chude pieczenie.
Chorzy powinni pić co najmniej 2,5 litra płynów w ciągu dnia. Zalecane napoje to:
- woda niegazowana,
- zielona herbata,
- herbatki ziołowe i owocowe,
- słaba herbata z mlekiem,
- kawa zbożowa z mlekiem.
Desery: czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopty, kompoty, pieczone jabłko.
Dozwolone przyprawy (w niewielkich ilościach): sól, pieprz ziołowy, cukier, cynamon, goździki, wanilia, ziele angielskie, bazylia, estragon, koperek, natka pietruszki, tymianek, anyżek.
Czego należy unikać?
- wywarów z mięsa lub warzyw,
- suchych roślin strączkowych, grzybów, cebuli, surowych warzyw,
- pieczywa razowego,
- alkoholu,
- mocnej kawy i herbaty,
- gorącej czekolady,
- potraw smażonych, marynowanych, wędzonych i mocno przyprawionych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze