Kotlety mielone to popularne danie - nie raz znalazło się na naszych talerzach. Często staramy się, żeby smakowało inaczej, więc doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy warzywa. Ponieważ świeże grzyby tak krótko cieszą nasze podniebienia, możemy połączyć mięso z grzybami. Powstaną smaczne kotlety mielone o znacznie ciekawszym smaku.
Składniki:
pół kg mielonego mięsa wieprzowego,
0,25 kg grzybów mieszanych (kurki, podgrzybki, kozaki),
cebula,
2 łyżki porwanej natki pietruszki,
jajko,
łyżka masła,
czerstwa kajzerka,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki bułki tartej.
Jak przyrządzić?
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby i dusić do momentu, aż wyparuje cała woda.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego.
Grzyby połączyć z mięsem, dodać natkę pietruszki, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, dodać jajko.
Mięso dokładnie wyrobić, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jak podawać?
Podawać z buraczkami lub innymi surówkami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |