Sezon na gruszki w pełni, są one teraz najsmaczniejsze - słodkie i soczyste. Nie możemy więc tego okresu przegapić. Gruszki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, poprawiają funkcjonowanie mózgu, są bogate w witaminy i minerały. Ciasto z gruszkami według mojego przepisu jest miękkie, mokre, słodkie i pachnące.
Składniki:
1 kilogram gruszek,
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem.
Stopniowo dodawać jajka cały czas ucierając.
Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć masę i powtykać w nią gruszki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |