Coraz większą wagę przykładamy do tego, by jeść nie tylko smacznie ale i zdrowo. Na pewno dużo zdrowsze są potrawy z mąką gryczaną. Charakteryzuje się ona szarobrązowym kolorem i lekkim posmakiem goryczki. Mąka gryczana zawiera więcej wartościowych składników odżywczych niż mąka pszenna i jest bardziej przyswajalna. Nie zawiera glutenu. Bliny gryczane z wołowo-grzybowym gulaszem to pomysłowe danie, znakomite na obiad, zdrowe, smaczne i sycące.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
3 łyżki mąki gryczanej,
2 jajka,
2 dag drożdży,
pół szklanki piwa,
pół szklanki mleka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
40 dag mięsa wołowego,
1 marchewka,
1 cebula,
4 pieczarki lub garść szlachetnych grzybów leśnych,
łyżka octu balsamicznego,
łyżeczka majeranku,
ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, mięso, pokrojone i oczyszczone pieczarki lub grzyby leśne i podsmażyć.
Mięso przełożyć do garnka, dodać ¾ szklanki wody, pokrojoną w kostkę marchewkę i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania wlać ocet balsamiczny, doprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać mąkę gryczaną, żółtka.
Z białek ubić pianę i dodać do masy.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do masy ziemniaczanej.
Mieszając dodawać letnie piwo.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto odstawić, aż trochę podrośnie.
Na małej patelni rozgrzać olej, nakładać porcję ciasta i rozprowadzić je po całej patelni.
Smażyć na rumiano po obu stronach.
Jak podawać?
Gorące placki podawać razem z gulaszem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |