Jak urozmaicić najpopularniejszy polski posiłek – kanapkę? Połączenie wędzonego kurczaka, bryndzy i awokado daje fantastyczny efekt. Oczywiście to świąteczna kanapka, nie co dzień takie składniki goszczą w naszych lodówkach. Jednak szukając odmiany, warto czasem sięgnąć po nowe, niecodzienne połączenia smaków. I co najważniejsze, to nie tylko sycący, ale i zdrowy zestaw składników, dający energię na długie godziny.
Składniki:
ciabatta lub bagietka,
10 dag sera bryndzy,
15 dag wędzonego mięsa z kurczaka,
1 dojrzałe awokado,
pół cytryny,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka majonezu,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Awokado myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny, solimy.
Kurczaka także kroimy na plastry.
Bułkę kroimy wzdłuż.
Każdy z kawałków smarujemy bryndzą, kładziemy na wierzch plasterki awokado, na to kurczaka i odrobinę majonezu.
Posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jak podawać?
Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |