Indyk to duże zwierzę. Pierś ma naprawdę sporą. Z indyczego mięsa można wykroić paski długości kilkudziesięciu centymetrów! Nabija się je „slalomem” na patyczki i piecze. Wygląda to ciekawie, piecze się szybciutko i dzieci to lubią. Oczywiście ważne są składniki marynaty i czas obcowania z nią mięsnych pasków zanim nabije się je na patyczki. Za to pieką się migiem i są dietetyczne.
Składniki:
50 dag filetów z piersi indyka,
3 łyżki oliwy,
sok z 1 cytryny,
½ kostki rosołowej,
2 ząbki czosnku,
szczypta ostrej papryki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Oliwę, sok z cytryny, kostkę rosołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz dokładnie mieszamy w małym słoiczku.
Mięso kroimy wzdłuż na długie paski.
Polewamy je marynatą.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Powinny tam spędzić co najmniej 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Mięso pieczemy przez 15 minut w normalnym trybie, pozostałe 15 minut grillujemy ze wszystkich stron.
Oczywiście można w ogóle uniknąć piekarnika i użyć ogrodowego grilla.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami i sałatą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |