Proste i szybkie dania cieszą się dużym uznaniem, bo większość z nas nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni. Drobiu nie trzeba długo piec, w połączeniu z mascarpone mięso nabiera delikatnego smaku. Owoce doskonale komponują się z białym mięsem, brzoskwinie powodują, że udka stają się soczyste i aromatyczne.
Składniki:
8 udek (tzw. pałek),
20 dag serka mascarpone,
4 połówki brzoskwiń z syropu,
ząbek czosnku,
płaska łyżeczka majeranku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone i umyte udka natrzeć rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Podsmażyć z obu stron na maśle na złoty kolor.
Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Polać tłuszczem z patelni, obłożyć serkiem mascarpone i pokrojonymi brzoskwiniami.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
Jak podawać?
Podawać ze świeżymi warzywami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |