Fundamentalną zaletą pierożków tortellini jest ich długowieczność. Bezpiecznie mieć w szafce schowaną paczuszkę z pierożkami i ugotować je, gdy człowiek nie ma czasu, nie był w sklepie, a pragnie normalnego obiadu. Warto nadać tej potrawie jakiegoś charakteru i wykorzystać czas gotowania tortellini komponując szybki sos. Zestawienie cukinii i pomidorów sprawdza się znakomicie. Można, choć nie jest to obowiązkowe, dodać w trakcie duszenia odrobinę szafranu, bo pasuje i pogłębia smak.
Składniki:
2 opakowania pierożków tortellini,
1 cukinia,
4 pomidory,
5 łyżek oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierożki gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Umytej cukinii nie obieramy, kroimy ją wzdłuż, na paski.
Pomidory bez skóry kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, smażymy na niej cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mieszamy.
Po minucie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy przez ok. 10 minut.
Odcedzamy pierożki i nakładamy na nie sos.
Jak podawać?
Podajemy polane jeszcze odrobiną oliwy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |