Grzyby to bogactwo naszych lasów. Najwcześniej pojawiają się kurki - pięknie pachną, są delikatne i smaczne. Najczęściej dodajemy je do sosów, pierogów i krokietów. Sezon grzybowy już się rozpoczął, a kurki pojawiają się w sklepach i w naszych koszykach. Usmażone na maśle, z dodatkiem młodej cebulki i aromatycznej natki pietruszki, zawinięte w płat polędwicy wieprzowej tworzą smakowite danie.
Składniki:
około pół kg polędwicy,
35 dag kurek,
2 młode cebulki,
pęczek pietruszki,
łyżka masła,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół pojemniczka słodkiej śmietanki,
sól, pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, większe pokroić.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić aż będą miękkie.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać porwaną natkę pietruszki.
2/3 kurek przełożyć do salaterki.
Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Polędwicę przekroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał prostokątny płat.
Mięso lekko rozbić tłuczkiem.
Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz grzybowy rozłożyć na mięsie.
Polędwicę dokładnie zwinąć i spiąć wykałaczkami tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut.
Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek.
Sos wytworzony z pieczenia wlać do pozostawionych kurek.
Dodać śmietanę i chwilę smażyć aż zgęstnieje.
Jak podawać?
Roladę podawać z sosem kurkowym i grillowaną cukinią.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |