Mięsna rolada z nadzieniem kurkowym

Przepis kulinarny
Mięsna rolada z nadzieniem kurkowym Zobacz 9 zdjęć

Grzyby to bogactwo naszych lasów. Najwcześniej pojawiają się kurki - pięknie pachną, są delikatne i smaczne. Najczęściej dodajemy je do sosów, pierogów i krokietów. Sezon grzybowy już się rozpoczął, a kurki pojawiają się w sklepach i w naszych koszykach. Usmażone na maśle, z dodatkiem młodej cebulki i aromatycznej natki pietruszki, zawinięte w płat polędwicy wieprzowej tworzą smakowite danie.

Składniki:

około pół kg polędwicy,
35 dag kurek,
2 młode cebulki,
pęczek pietruszki,
łyżka masła,
jajko,
łyżka bułki tartej,
pół pojemniczka słodkiej śmietanki,
sól, pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, większe pokroić.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić aż będą miękkie.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać porwaną natkę pietruszki.

2/3 kurek przełożyć do salaterki.

Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Polędwicę przekroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał prostokątny płat.

Mięso lekko rozbić tłuczkiem.

Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Farsz grzybowy rozłożyć na mięsie.

Polędwicę dokładnie zwinąć i spiąć wykałaczkami tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 40 minut.

Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek.

Sos wytworzony z pieczenia wlać do pozostawionych kurek.

Dodać śmietanę i chwilę smażyć aż zgęstnieje.

Jak podawać?

Roladę podawać z sosem kurkowym i grillowaną cukinią.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt35 zł

Mięsna rolada z nadzieniem kurkowym: Podobne przepisy

Mięsna rolada z nadzieniem kurkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy