Pyrkot - Przepis

Przepis kulinarny
Pyrkot Zobacz 5 zdjęć

Legendarne danie węgierskie, którego polska nazwa wzięła się z odgłosu, jaki wydaje potrawa w trakcie duszenia. Bazą jest tu tłusty karczek wieprzowy, co może nie brzmi zbyt finezyjnie, za to pyrkot wychodzi z niego doskonały. Oczywiście są i ostre papryczki, i smalec, i cała główka czosnku, ale najważniejszym elementem tej potrawy jest pół butelki „Byczej Krwi” – czerwonego wina z węgierskich winnic.

Składniki:

1 kg tłustego karczku wieprzowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki mielonego kminku,
10 dag smalcu,
1 duża cebula,
1 główka czosnku,
½ litra czerwonego wina „Egri”,
4 czerwone ostre papryczki,
2 kostki bulionu wołowego,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy na 4 grube plastry.

Każdy z nich oprószamy połową słodkiej papryki i kminku.

Cebulę także kroimy na 4 grube plastry.

Czosnek rozdzielamy na ząbki, których nie obieramy z łupin.

Każdy z ząbków rozgniatamy szerokim nożem.

Na szerokiej patelni z grubym dnem rozpuszczamy smalec, wkładamy doń cebulę i czosnek na jedną stronę a plastry mięsa na drugą.

Warzywa mieszamy a mięso obsmażamy z obu stron.

Całość zalewamy 1 szklanką wina i dodajemy 4 papryczki w całości, nie usuwamy nawet łodyżek.

Kruszymy kostki bulionu i minimalizujemy ogień.

Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wino.

Mięso musi być nim przykryte przez cały czas.

Po ok. 1 godzinie, pod koniec duszenia, doprawiamy słodką papryką, kminkiem, solą i pieprzem.

Dla uszlachetnienia smaku na końcu rozpuszczamy w sosie łyżeczkę masła.

Jak podawać?

Oryginalnie podajemy z pieczywem kukurydzianym, ale smakuje także z bułką pszenną.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Pyrkot: Podobne przepisy

Powiązane Tematy