Ostry smak fety, wzmocniony dymem z grilla, i łagodność bakłażana to udane połączenie. Taka przekąska nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także elegancko wygląda. Ozdoba stołu i przyjęcia. Zarówno biesiady grillowej, jak i wykwintnego obiadu. Można przygotować ją także w piekarniku.
Składniki:
2 długie bakłażany,
25 dag sera feta,
4 łyżki oliwy,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
szczypiorek,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Bakłażany szorujemy pod wodą i kroimy wzdłuż w cienkie paski.
W garnku gotujemy wodę z ¼ łyżeczki soli.
Wkładamy do wrzątku plastry bakłażana i gotujemy 2 minuty.
Wyjmujemy miękkie plastry i dokładnie osączamy.
Fetę kroimy w duże kawałki.
Każdy z nich zawijamy plastrem bakłażana, związujemy szczypiorkiem i ewentualnie spinamy wykałaczkami.
Oliwę mieszamy z octem i ziołami prowansalskimi.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smarujemy nim owinięte bakłażany.
Kładziemy je na rozgrzanym grillu na 5-7 minut.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |