Te drobne, delikatne strączki zawierają prawdziwą bombę witaminową. Jednym z cennych ich składników jest kwas foliowy, tak ważny dla mam w pierwszych miesiącach ciąży. Nie trzeba zachęcać do spożywania fasolki, bo poza tym, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, jest po prostu smaczna. Zapiekana fasolka szparagowa, polana sosem na bazie sosu beszamelowego, wzbogaconego żółtkami i serem smakuje znakomicie.
Składniki:
pół kg fasolki szparagowej,
3 żółtka,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
15 dag żółtego sera,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
masło do posmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Fasolkę przebrać, obciąć końcówki, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć w niej fasolkę.
Ser zetrzeć na tarce i 1/3 posypać fasolkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę smażyć.
Następnie dolewać partiami letnie mleko, cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodać żółtka i jeszcze chwilę podgrzewać.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gorącym sosem zalać fasolkę i posypać resztą sera.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |