Risi e bisi to nazwa jednego ze znakomitych włoskich risotto. Pochodzi z Wenecji. To proste wegetariańskie danie, dzięki dobrej jakości składnikom, smakuje wybornie. Dlatego warto je przygotować, gdy w sprzedaży jest jeszcze świeży zielony groszek i poświęcić nieco najlepszej oliwy. Jedną z tajemnic przygotowania idealnego risotto to garnek z grubym dnem. Druga, to powolne dolewanie bulionu.
Składniki:
25 dag ryżu (najlepiej arborio),
40 dag zielonego groszku,
½ marchewki,
1 cebula,
1 litr gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki),
4 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
10 dag tartego parmezanu,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Do garnka o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej ryż na małym ogniu, aż ziarna będą przeźroczyste.
Powoli wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu.
W ciągu kolejnych 15 minut powoli dolewamy resztę bulionu.
W tym czasie kroimy drobno cebulę, szklimy ją na maśle.
Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli.
Przez dwie, trzy minuty dusimy ją z cebulą stale mieszając, po czym dodajemy warzywa do ryżu.
Dodajemy umyty groszek, mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy całość 15 minut.
Ryż może poczekać jeszcze na konsumpcję, ale należy okryć garnek kocem, by ryż doszedł, a potrawa nie wystygła.
Jak podawać?
Podajemy porcje posypane parmezanem i posiekaną zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |