Jasne, że idealny posiłek to ten, w całości przygotowany tuż przed podaniem. Ale co zrobić, gdy na gotowanie mamy czas tylko w weekendy? Musimy wtedy pomyśleć o daniu smacznym przez cały nadchodzący tydzień. Kilogramowa szynka upieczona w zaprawie musztardowej to dobre rozwiązanie. Samo przygotowanie trwa niezbyt długo, za to nieco wysiłku trzeba włożyć w „opiekę” nad piekącą się szynką. Pierwszego dnia podajemy szynkę prosto z pieca, a przez kolejne dni z dodatkami i sosami, według własnego uznania.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej,
¼ szklanki oliwy,
½ szklanki musztardy,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki chili,
kawałek tartego imbiru,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy, wycieramy do sucha i nacieramy oliwą, solą, pieprzem, imbirem, chili i gałką muszkatołową.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso z każdej strony, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni.
Mięso smarujemy musztardą i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do poziomu 180 stopni.
Pod piekącym się mięsem ustawiamy brytfankę z wodą, by ta parując zapobiegła wysychaniu mięsa.
Co kilka minut pieczeń podlewamy łyżką lub dwoma bulionu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |