Składniki:
60 dag mięsa drobiowego (ugotowanego), 1 saszetka ryżu, 1 główka kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oleju, 20 dag pomidorków koktajlowych, pieprz ziołowy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie oczyść i opłucz główkę kapusty. Ostrym nożem usuń głąb. W garnku zagotuj wodę, włóż kapustę, gotuj 15-20 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania obracaj główkę kapusty. Wyjmij z garnka kapustę, liście rozdziel, płasko zetnij zgrubienia. Ryż w saszetce ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane mięso drobiowe drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę oczyść, usuń gniazdo nasienne. Miąższ opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę. Przygotuj farsz do gołąbków: mięso wymieszaj z cebulą, papryką, ryżem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Porcje farszu zawiń w liście kapusty (liście możesz związać nitką). Gołąbki ułóż w garnku, podlej 3/4 szklanki gorącej wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i olej. Gołąbki duś 20 minut. Po 18 minutach dodaj pokrojone pomidorki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 430 kcal |
Autor | Basia |