Składniki:
6 cykorii, 1 kg ziemniaków, 20 dag szynki, 25 dag sera żółtego w plastrach, 10 dag startego żółtego sera, bułka tarta do formy.
Jak przyrządzić?
Cykorie umyć, odciąć górną zieloną część i dolną twardą część, przekroić na pół, obgotować 10 min w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, ugnieść na puree z dodatkiem masła i mleka. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć pierwszą warstwę z puree, na to dać cykorie owinięte w plastry szynki, ser żółty w plastrach i na zakończenie jeszcze jedną warstwę puree, posypać startym serem żołtym i bułką tartą. Zapiekać 40 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Marta |