Składniki:
2 ziemniaki,
1 marchewka,
kawałek selera, kostka rosołowa,
3 cebule,
2 łyżki oleju,
5 dag bekonu, chudego boczku lub wędzonki,
sól,
pieprz,
100 ml śmietany,
koperek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, marchewkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę.Zalać 1,5 l wody, gotować na małym ogniu ok. 10 min.Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać do wywaru razem z kostką rosołową.Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Bekon pokroić na słupki, zrumienić na suchej patelni, dodać do zupy.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, łyżka
Jak podawać?
Przed podaniem zupę zabielić śmietaną, ozdobić koperkiem.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 145 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | czarny_kapturek |