Składniki:
Ziemniaki, kurczak pokrojony na porcje, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki grubości około 0,5 centymetra, posypujemy solą, pieprzem, ja posypuję jeszcze mielonym kminkiem, ale jak kto woli. Mieszamy, tak żeby każdy talarek był posypany. Radzę przygotować tych ziemniaków dość sporo, chyba że nie lubisz ziemniaków. Ziemniaki wsypujemy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, na wierzch układamy porcje kurczaka, również posypane ulubionymi przyprawami. Na każdą porcję kurczaka kładziemy wiórek masła. Przykrywamy pokrywą, wkładamy do piekarnika na około dwóch godzin, pieczemy w temperaturze 225 stopni. Przez ten czas nie trzeba nic z tym robić. Radzę ziemniaki przyprawiać już w naczyniu i kurczaka również, wtedy wszystkie przyprawy zostaną wykorzystane i nic nie zostaje w innych naczyniach.
Jak podawać?
Z surówką.
Uwagi:
Naczynia nie trzeba smarować, bo w kurczaku jest dość tłuszczu. Nie trzeba mieszać, przewracać. Po dwóch godzinach tylko wyjąć i nałożyć na talerze.Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | grażyna |