Składniki:
Marynata:
opakowanie przyprawy grillowej (np. z Rovity 20 g), łyżka miodu, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, troszkę soli (jeśli przyprawa grillowa jej nie zawiera) i pieprzu;
1 kg skrzydełek lub żeberek (podzielonych na słupki).
Jak przyrządzić?
Składniki marynaty wymieszać, dolewając odrobinę wody, by powstała gęsta, ale gładka masa. Namoczyć w tym skrzydełka i odstawić na pół godziny do lodówki. Włożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Piec ok. 1,5 godz. pod przykryciem w 220 st. C. Na jakieś 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temperaturę.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, naczynie żaroodporne z pokrywką lub strzępek folii aluminiowej
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | skrzydełko czy nóżka |