Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny (lub masła),
1 żółtko,
3 łyżki wody.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 masła roślinnego (lub zwykłego),
półtorej łyżki mąki pszennej,
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej,
mała torebka cukru waniliowego.
Mus:
kilka mrożonych truskawek (w sezonie świeżych),
maliny ze słoiczka (lub świeże).
Jak przyrządzić?
Masa:Do mleka dodać pokrojone w kostkę masło i zagrzać, żeby się rozpuściło. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dla malinowego posmaku można wlać syrop z malin ze słoiczka. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać i zagotować, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.Ciasto:Ugnieść mąkę z margaryną pokrojoną w kostkę. Dodać żółtko i wodę. Ugnieść ciasto. Można włożyć na chwilę do lodówki.Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!Gotowe ciasto rozwałkować dosyć cienko i przełożyć do foremki na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 min.Mus:Maliny i truskawki zmiksować w blenderze na mus z dodatkiem odrbiny cukru (wg uznania, ale lepiej nie dodawać go za dużo, bo budyń jest już słodki). Można dodać trochę rozpuszczonej żelatyny, wtedy ładnie zetnie się na tarcie.Kiedy ciasto i budyń ostygną, przełożyć budyń do formy. Całość polać musem i do lodówki.Po kilku godzinach, kiedy masa dobrze się schłodzi, ciasto jest gotowe do jedzenia. Smacznego!
Uwagi:
Truskawki i maliny można zastąpić dowolnymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asiulkadw |