Składniki:
Mintaj - jeśli kostka, to 6 sztuk, 3 średnie cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć, można przyprawić także Delicatem do ryb. Cebulę obrać, podzielić na pół i pokroić na półkrążki. Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę, wrzucić cebulę, poddusić ok. 2 minut, posolić, następnie poukładać na patelni z cebulą kostki mintaja i dusić na małym ogniu, aż ryba będzie ugotowana, a cebula zmięknie.
Jak podawać?
Można to jeść z grzankami lub zwykłym chlebem, jeśli mamy czas, to z ugotowanymi ziemniakami.
Uwagi:
Nie można oliwy z oliwek zastąpić olejem zwykłym, ryby nie panierujemy w niczym. Jeśli nie mamy czasu, można użyć zamrożonej ryby - powstanie tylko więcej sosu, a doprawić ją można pod koniec.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Hannah |