Składniki:
Ciasto I: 7 jaj, 1 szklanka cukru, 2 pełne łyżki sypkiego kakao, szklanka mąki zamojskiej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto II: 25 dag włoskich orzechów, 5 białek, 20 dag cukru, 1,5 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki zamojskiej. Krem: 1,5 l mleka, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, 20 dag cukru, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 25 dag masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto I: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwie części. Ciasto II: białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut. Krem: odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać przestudzony budyń. Przełożenie placka: ciasto I (jedna część), krem, ciasto II (orzechowe), krem, ciasto I (druga część), polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Agnieszka |