Składniki:
Filet z kurczaka, cebula, ryż, kukurydza z puszki, ogórek kiszony, olej, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, vegeta, papryka zielona, czerwona i żółta w strąku.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, ogórek i kukurydzę. Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę lub wąskie paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną vegety i papryką, tak aby mięso miało ładny kolor, a tłuszcz nie był za słony (można zrobić wersję pikantną, dodając więcej pieprzu i ostrą paprykę w proszku). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, tak aby ładnie się zrumieniła. Dodajemy trochę oleju. Ugotowany ryż odcedzamy, studzimy i łączymy z wcześniej pokrojonymi składnikami. Na końcu do całości dodajemy usmażone i ciepłe jeszcze mięso z cebulą i całym tłuszczem.Mieszamy wszystko i sałatka jest gotowa.Smacznego!
Jak podawać?
Sałatka jest równie dobra na ciepło jak na zimno.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mati |