Składniki:
2 galaretki np. wiśniowe, 2 słoiczki dżemu (takiego samego jak smak galaretek), duża paczka herbatników (ok. 30 sztuk).
Polewa (lecz bez niej są równie pyszne):
3/4 szkl. cukru pudru,
2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody, czekamy, aż zacznie tężeć, dodajemy dżemy i wstawiamy na 10 min do lodówki. Herbatniki w dwóch warstwach układamy na dno kwadratowej formy, następnie wykładamy galaretkę połączoną z dżemami i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Wstawiamy na jakieś 15-20 min do lodówki.Polewa: do cukru purdu dosypujemy kakao i dodajemy 3 łyżki gorącej wody, szybko mieszamy, aby uzyskać konsystecję polewy i wylewamy na delicje.I znowu na 20 min do lodówki, potem kroimy nożem i gotowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
forma kwadratowa, garnuszek, miska
Jak podawać?
Ciekawie wygląda ułożone na talerzu przybrane listkami mięty :)
Uwagi:
Jest to deser bardzo słodki :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | martamama |