Składniki:
Kostka masła, pół pęczka świeżej kolendry, 2-3 ząbki czosnku, łyżka oliwy, płaska łyżeczka soli, biały pieprz - opcjonalnie.
Jak przyrządzić?
Wypłukaną i odwirowaną (osuszoną) kolendrę należy drobno posiekać, czosnek potraktować wyciskarką, następnie wrzucić do moździerza, dodać oliwy i trochę porozgniatać. Otrzymaną masę zmiksować z masłem i solą. Całość przełożyć do maselniczki i włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut.
Jak podawać?
Smarować tym pieczywo z grilla.
Uwagi:
Alternatywnie można użyć świeżej pietruszki zamiast kolendry, też pyszne, lecz inne. Żadnych innych składników, bo "przedobrzycie". Smacznego!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | cezary61 |