Składniki:
2 garści makaronu rurki, 8 obranych orzechów włoskich, 6 dużych pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, przyprawy: szczypta imbiru, lubczyku, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cukru, jarzynka do smaku, oliwa i masło, pół kubeczka małej śmietany do zup i sosów.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować wg przepisu. Na zimną oliwę włożyć pokrojone drobno pieczarki, pokruszone orzechy i posiekany czosnek. Podsmażyć. Pod koniec dodać trochę masła i dosmażyć. Dodać przyprawy, wymieszać, odczekać chwilę i dodać śmietanę. Gotować nie dłużej niż 5 min.
Uwagi:
Sos jest gęsty, więc nie spływa z makaronu. Przyprawy wg uznania, ale nie przesadzać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | MyszoreK |