Składniki:
Ciasto: 5 jaj, 1 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 1 szkl. oleju, 1 szkl. wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao.
Polewa: 7 łyżek mleka, 6 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać kolejno:cukier, olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do pierwszej cześci dodać 2 łyżki mąki, do drugiej dodać 2 łyżki kakao. Wylewać na blachę na przemian. Piec w 180 stopniach ok. 45 min. Polewa:wszystkie składniki razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu 5 min.
Potrzebne przybory:
mikser, garnek, szklanka, łyżka, blacha
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kamelia |