Składniki:
2 puszki pomidorów bez skórki, 4 kostki bulionu pomidorowego Knorra, słoiczek pesto bazyliowego, tabasco, vegeta, cukier, ryż lub drobny makaron, pół szklanki śmietany, koperek lub pietruszka.
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż lub makaron. W tym czasie pomidory z puszek wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 10 min. Gdy się trochę rozgotują, przecieramy przez sito do większego garnka. Wlewamy ok. 2,5 l wody, dodajemy kostki rosołowe, gotujemy kilka minut. Dodajemy pół słoika pesto i cukier do smaku (żeby nie było zbyt kwaśne i za mdłe). Dajemy tyle tabasco, aby było odpowiednio pikantne (zależnie od gustu), zagęszczamy śmietaną. Vegetę dajemy pod koniec, bo pesto jest dość słone i trzeba uważać, żeby nie przesolić. Na koniec, po wyłączeniu ognia, można posypać koperkiem, pietruszką lub bazylią (wg gustu, ja daję dużo koperku).
Jak podawać?
Z ugotowanym w międzyczasie ryżem lub makaronem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 |
Autor | nika |