Składniki:
250 g krewetek koktajlowych, 4 cebule szalotki, 4 ząbki czosnku, 200 g pomidorów lub łyżka koncentratu, 1 mała łyżka cukru, 1 mała łyżka mąki ziemniaczanej, 1 mała łyżka sosu sojowego, 1 mała łyżka soli, 5 łyżek oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
Krewetki posolić i odstawić na 15 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Szalotki obrać, umyć i pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Osobno odłożyć części białe, osobno zielone. Czosnek i połowę białych części szalotek podsmażać na 2 łyżkach silnie rozgrzanego oleju, ciągle mieszając, przez 1 minutę. Dodać krewetki. Smażyć, intensywnie mieszając, przez dalszą minutę, póki się nie zaróżowią. Wszystko wyjąć na ciepły półmisek.Uzupełnić i ponownie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim pozostałe białe części szalotek. Dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać resztę soli, sos sojowy i cukier. Przykryć i dusić przez 8 minut na średnim ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce zimnej wody i starannie wymieszać. Dodać przysmażone krewetki i zielone części szalotek. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Smacznego :)
Potrzebne przybory:
patelnia i drewniana łyżka
Jak podawać?
Podawać od razu po ugotowaniu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | Laminha |