Składniki:
50 dag wątróbek drobiowych, 2 szklanki mleka, 2 cebule, 2 jabłka, 2 łyżki mąki, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki musztardy, kilka łyżek bulionu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Wątróbki moczymy w mleku przez godzinę. Następnie myjemy, suszymy, kroimy w plastry, posypujemy mąką. Cebulę siekamy drobno. Wątróbki podsmażamy, po chwili dodajemy cebulę. Podlewamy bulionem, posypujemy pieprzem i ziołami. Wszystko dusimy kilka minut pod przykryciem. Jabłka obieramy, trzemy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, wlewamy na patelnię, dorzucamy jabłka. Dusimy jeszcze parę minut, aż sos zacznie się gotować.
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, deska
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z bagietkami ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Madziotto |