Składniki:
5 jajek, 5 łyżek cukru, 0,5 szklanki cukru, 25 dag margaryny lub masła, 2 łyżki smalcu, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 0,5 kg mąki, 2-3 łyżki kakao, owoce z kompotu - najlepiej czarna porzeczka lub wiśnie, mogą być nawet w spirytusie.
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier (5 łyżek), cukier waniliowy i żółtka ucierać. Dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia i smalec, dokładnie wyrobić. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kakao.Pierwszą jasną rozprowadzić na wysmarowanej blaszce. Ciemną drobno poskubać i rozsypać na wierzchu. Na to rozłożyć owoce. Białka ubić z pół szklanki cukru na sztywno i rozprowadzić na wierzchu. Trzecią część ciasta poskubać i obłożyć nią pianę. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.Polać lukrem (cukier puder, ciepła woda, sok z cytryny).
Uwagi:
Inne nazwy, mniej apetyczne: zapleśniak, pleśniak... Poza tym warto obie warstwy ciasta zmrozić lub mocno schłodzić, ale nie jest to konieczne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Rose |