Składniki:
2 małe golonki lub jedna duża - pokrojone na mniejsze porcje, 3 łyżki miodu, 3 łyżki octu winnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz, majeranek, puszka piwa.
Jak przyrządzić?
Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórkę. Natrzeć solą i pieprzem, posypać majerankiem. Odstawić. W misce wymieszać ocet z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą wysmarować golonki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zalać piwem do 3/4 wysokości golonek. Przykryć naczynie i wstawić na około półtorej godziny do piekarnika. W czasie pieczenia przewrócić golonki, aby się równo piekły. Gdy będą już prawie miękkie, zdjąć pokrywkę, aby się ładnie zarumieniły, a sos stał się esencjonalny. Smacznego!
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne z przykrywką, miseczka do przyrządzenia zaprawy, pędzel - bo tak łatwiej rozsmarować zaprawę na golonkach
Jak podawać?
Nam smakuje z chlebem. Jemy te golonki również z pyzami (takimi gotowanymi na parze). Sos od golonek świetnie pasuje do tych klusek, do tego kapusta czerwona... Pomysłów jest dużo.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Kamlot |