Składniki:
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 10 dag masła, 1 jajo, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 czubate łyżki cukru, 2 łyżki wody. Budyń: 1 litr soku jabłkowego, 2,5 op. budyniu waniliowego, 3/4 szkl. cukru, 1 kg jabłek (reneta).
Jak przyrządzić?
Ze składników zagnieść ciasto, wyłożyć na średnią blaszkę (oczywiście obtłuszczoną i posypaną bułką tartą), następnie poukładać pokrojone w ćwiartki jabłka. Ugotować budyń w soku jabłkowym i wylać na ciasto. Piec w temp. 180 st. ok. 50 min. Po wystudzeniu ubić 30% śmietanę, dodać 2 łyżki cukru pudru i wyłożyć na ciasto. Można posypać tartą czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Autor | IKA |