Curry z marchewką

Przepis kulinarny

Składniki:

4 filety z kurczaka, 1 duża marchewka, curry w proszku, masło sklarowane lub olej, przyprawy (sól, pieprz, papryka), ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Filety kroimy w drobną kostkę (około 1 cm na 1 cm). Marchewkę tarkujemy na wiórki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż się zrobi biały. Odlewamy wodę, która z niego wypłynęła, do kubeczka i smażymy do zarumienienia. Wlewamy z powrotem wodę i wsypujemy marchewkę i drobno posiekany czosnek, wsypujemy 2 duże łyżki curry i solimy. Dusimy około 20 minut (do ugotowania się marchewki), co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody.

Potrzebne przybory:

patelnia, przykrywka, szpatułka do mieszania na patelni

Jak podawać?

Z ryżem i na ciepło.

Uwagi:

Nie mam pojęcia, jak się gotuje prawdziwe curry, to wymyśliłam sama, mając w domu tylko kurczaka i marchewkę w lodówce o 2 w nocy. Następnego dnia jest jeszcze lepsze niż na świeżo, bo kurczak nasiąka przyprawami. Świetnie smakuje z ryżem, obecnie jest cotygodniowym daniem mojej rodzinki :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
AutorCzarownica Nevka

Curry z marchewką: Podobne przepisy

Curry z marchewką: wypróbuj również

Powiązane Tematy