Składniki:
4 filety z kurczaka, 1 duża marchewka, curry w proszku, masło sklarowane lub olej, przyprawy (sól, pieprz, papryka), ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w drobną kostkę (około 1 cm na 1 cm). Marchewkę tarkujemy na wiórki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż się zrobi biały. Odlewamy wodę, która z niego wypłynęła, do kubeczka i smażymy do zarumienienia. Wlewamy z powrotem wodę i wsypujemy marchewkę i drobno posiekany czosnek, wsypujemy 2 duże łyżki curry i solimy. Dusimy około 20 minut (do ugotowania się marchewki), co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody.
Potrzebne przybory:
patelnia, przykrywka, szpatułka do mieszania na patelni
Jak podawać?
Z ryżem i na ciepło.
Uwagi:
Nie mam pojęcia, jak się gotuje prawdziwe curry, to wymyśliłam sama, mając w domu tylko kurczaka i marchewkę w lodówce o 2 w nocy. Następnego dnia jest jeszcze lepsze niż na świeżo, bo kurczak nasiąka przyprawami. Świetnie smakuje z ryżem, obecnie jest cotygodniowym daniem mojej rodzinki :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Czarownica Nevka |