Składniki:
1,5 l mleka, 1/2 l śmietany (18 lub 22%), 4-5 jaj, kostka masła, 20-25 dag cukru pudru, kakao (3-6 łyżek), zapach (może być waniliowy, pomarańczowy, arakowy), paczka herbatników, coś do przystrojenia (np. tarta czekolada, owoce, galaretka).
Jak przyrządzić?
Mleko wymieszać dobrze ze śmietaną i całymi jajkami. Całość zagotować, delikatnie mieszając (aż oddzieli się ser od serwatki). Ser odcedzić na sitku. Jeszcze gorący ser utrzeć z masłem, dodać cukier (ilość w zależności od gustu), zapach. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao (też ilość wg uznania, jak kto lubi. Ja dodaję 6 łyżek). Małą tortownicę wyłożyć pergaminem, na dnie ułożyć herbaniki maczane w serwatce. Na to wyłożyć masę z kakao, a potem masę białą. Sernik można udekorować tartą czekoladą, owocami albo zalać galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwagi:
Do gotowania mieszaniny mleczno-jajecznej najlepiej nadają się garnki z grubym dnem albo specjalne garnki do gotowania mleka. Wtedy nie ma obawy, że się coś przypali.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Eowina |