Składniki:
- 2 filety z kurczaka (dość spore by można je było faszerować)
- kilka dużych pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, oregano, majeranek
Jak przyrządzić?
Filety myjemy, następnie nacinamy kieszeń - dość głęboko i nacieramy solą i pieprzem. Potem umyte pieczarki tarkujemy i podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy pieczarki są już letnie dodajemy starkowany żółty ser. Mieszamy i następnie faszerujemy filety. Spinamy je wykałaczkami by podczas smażenia farsz się nie wydostawał na zewnątrz. Przyprawiamy na koniec oregano, bazylią i majerankiem, mozna posypać czosnkiem. Smażymy aż do zarumienienia, pamiętając by przez jakiś czas poddusić je pod pokrywką.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska do krojenia, nóż, tarka,
Jak podawać?
Jako danie główne. Gorąco polecam do tego mięska pieczarki w śmietanie. Smakuje wyśmienicie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | ola |