Składniki:
Ciemne ciasto: pół kostki margaryny, 2 jajka,1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cacao.
Jasne ciasto: pół kostki margaryny, 2 jajka, pół szklanki cukru, 4 serki waniliowe w kubku, 1 budyń śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Utrzeć pół kostki margaryny, 2 jajka, szklankę cukru i cukier waniliowy. Do masy dodać 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia oraz cacao. W innym naczyniu utrzeć pół kostki margaryny z dwoma jajkami i z połową szklanki cukru. Do masy wsypać budyń, a na końcu dodać serki, całość wymieszać. Blachę do pieczenia ciast(25na40) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciemne ciasto a na nie wylać jasne. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. 10 min. w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Gdyby ciemne ciasto było za gęste, wtedy można dodać nieco mleka. Ja osobiście daję również mniej cukru niż jest w przepisie. Mam nadzieję że będzie smakować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Sylwinka |