Ontbijtkoek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dag mąki
- 25 dag brązowego cukru (ale może być też normalny)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane skórki itd.)
- po 1 łyżce: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanych goździków (można wsypać po prostu dwie przyprawy do pierników)
- 1/4 l maślanki

Jak przyrządzić?

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy wymieszać. Dodać maślanki i po połączeniu dodać bakalie.
Wyłożyć do foremki (najlepiej takiej podlużnej, wąskiej) i wstawić do rozgrzanego do 150 C piekarnika. Piec ok. 50 min.

Jak podawać?

Najlepiej z kawą :)

Uwagi:

Przepis dostałam do znajomego z Holandii, nazwa oryginalna :D
W cieście podstawą są przyprawy, więc nie żałujcie ich.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania55 min.
Trudnośćprosty
AutorJoanka

Ontbijtkoek: Podobne przepisy

Powiązane Tematy