Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag brązowego cukru (ale może być też normalny)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowane skórki itd.)
- po 1 łyżce: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanych goździków (można wsypać po prostu dwie przyprawy do pierników)
- 1/4 l maślanki
Jak przyrządzić?
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy wymieszać. Dodać maślanki i po połączeniu dodać bakalie.
Wyłożyć do foremki (najlepiej takiej podlużnej, wąskiej) i wstawić do rozgrzanego do 150 C piekarnika. Piec ok. 50 min.
Jak podawać?
Najlepiej z kawą :)
Uwagi:
Przepis dostałam do znajomego z Holandii, nazwa oryginalna :D
W cieście podstawą są przyprawy, więc nie żałujcie ich.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Joanka |