Składniki:
2 puszki fasoli białej, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag boczku wędzonego, 2 cebule małe, 1-2 łyżka smalcu, łyżka mąki, majeranek, vegeta
Jak przyrządzić?
Otwieramy 1 puszkę z fasolą, odlewamy zalewę do garnka a fasole miksujemy na drobno. 2. puszke -zawartosc wlewamy w całosci do garnka. Dodajemy do garnka jeszcze ok. 5 puszek od fasoli wody i gotujemy. Cebulke kroimy drobno w kostke i podsmażamy na smalcu, jak pierwsze cebulki zaczna zmieniac kolor dodajemy troche mąki i dalej podsmazamy, az do uzyskania pożądanego koloru, najczesciej jest to zloty ;) i dodajemy do garnka. Podsmazamy równiez pokrojony w plasterki boczek (ok 1cm x 1cm) i dodajemy do garnka. Dodajemy rozdrobniony czosnek, garsc majeranku, próbujemy i dodajemy do smaku vegety, która dodatkowo dosoli zupke.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | arp |