Składniki:
- dwie cytryny, sparzone
- szklanka cukru pudru
- 5 białek
- 5 żółtek
- szczypta soli do ubicia białek
- 7 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Białka ubić, żółtka utrzeć z cukrem pudrem, zetrzeć na tarce z małymi dziurkami skórkę a sok z całej cytryny wycisnąć.
Powoli dodawać białko do żółtek, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać mąkę zmieszaną wcześniej z proszkiem, przelać do formy i piec w 180 stopniach około 35 min (wsadzić do nagrzanego piekarnika).
Potrzebne przybory:
tarka,drewniana łyżka,forma do pieczenia (najlepiej płytka, miseczki, mikser lub ręczna ubijaczka)
Uwagi:
Ciasto wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty, niestety starczy na najwyżej 3 osoby,ale zawsze można upiec następne :)
Jest lekkie i odpowiednie na letnie popołudnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Motyl |