Składniki:
1) 1 litr mleka
2) 2 jajka
3) szpinak (najlepiej świeży, ale mrożony też jest dobry)
4) jogurt naturalny (najlepiej Danone)
5) migdały (płatki)
6) szczypiorek (wg uznania)
7) ok. 460g mąki
8) ok. 250g sera żółtego
9) 250g sera białego śmietankowego
10) przyprawy (sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, papryka w proszku słodka i ostra)
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Wlewamy mleko do wysokiego garnka, dodajemy jajka, roztrzepujemy. Następnie, po otrzymaniu jednolitej masy, wsypujemy mąkę, mieszamy dopóki masa będzie bez grudek. Jeśli mamy świeży szpinak, najpierw siekamy go jak najdrobniej, jesli jest mrożony, rozmrażamy. Kiedy obie czynności (ze szpinakiem) będą gotowe, miksujemy go aż do uzyskania gładkiej masy w formie płynnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do smaku mozna dodać pół łyżeczki cukru, nie spowoduje to nadmiernego tłuszczyku! Możemy smażyć naleśniczki.
Farsz:
Do jakiegoś głębokiego naczynia dodajemy kolejno: ser biały, starty ser żółty, mieszamy, następnie dodajemy migdały, znów mieszamy, siekamy na drobną kosteczkę szczypiorek, łączymy wszystkie składniki (jeśli farsz jest zbyt suchy, można go podlać odrobiną smietany bądź jogurtu naturalnego). Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i trochę (na oko) ostrej papryki w proszku, oczywiście mieszamy.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt naturalny Danone, dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Potem dodajemy sól i trochę (na oko) paprykę słodką w proszku, mieszamy.
Potrzebne przybory:
Patelnia (najlepiej teflonowa), mikser, głębokie naczynie, sztućce, talerze
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło.
Po usmażeniu wszystkich naleśników, należy je złożyć na pół (kiedy farsz jest w środku), znów dać na patelnię, po kolejnym usmażeniu zdjąć, złożyć w 'serwetkę' i polac sosem.
Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 18 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Gosia |