Kurki to grzyby cenione w innych krajach bardzo wysoko. W Polsce powszechne, traktowane są jako zwyczajna baza prostych potraw - jak jajecznica czy grzyby duszone w śmietanie. Warto jednak potraktować te grzyby z większym szacunkiem i poświęcić im chwilę by wykorzystać ich szlachetny smak w bardziej wyrafinowany sposób. Zapiekanka ryżowa z kurkami to potrawa, którą warto w sezonie grzybowym przypomnieć.
Składniki:
60 dag kurek,
1 cebula,
3 łyżki masła,
50 dag ugotowanego ryżu (dwa standardowe woreczki),
250 ml śmietany 12 %,
2 żółtka,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki dokładnie płuczemy i czyścimy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na jednej łyżce masła.
Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy do niej kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut, następnie wlewamy tam dwie łyżki wody, odrobinę solimy, pieprzymy i przykrywamy pokrywką.
Dusimy kolejne 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła i smażymy na nim tartą bułkę przez dwie minuty cały czas mieszając.
Wlewamy do niej śmietanę, doprowadzamy całość do wrzenia i odstawiamy.
Po kilku minutach doprawiamy sos solą, pieprzem i mieszamy z żółtkami.
Mieszamy ryż z kurkami i przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Całość zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Pieczemy 30 minut.
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |