Popularność papryki w Europie rozpoczęła się w czasach Kolumba, który przywiózł ją z Ameryki. Dziś najbardziej powszechna jest na Węgrzech. Mieszkańcy tego kraju potrafią wyczarować z niej cuda kulinarne. U nas przoduje papryka słodka w kolorach czerwonym, żółtym, zielonym i pomarańczowym. Dokładnie w takiej kolejności. Paprykę ostrą stosujemy jako dodatek do potraw i marynat. Dzięki niej smak jest bardziej wyrazisty, co zadowala szczególnie mężczyzn.
Składniki:
2 kg papryki,
2 cebule,
2 szklanki octu jabłkowego,
2 szklanki wody,
3 łyżeczki soli,
2 łyżeczki ziaren gorczycy,
szklanka cukru,
3 papryczki chili.
Jak przyrządzić?
Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, usunąć białe części.
To samo zrobić z papryczkami chili.
Tak przygotowane papryki pokroić na różnej wielkości kawałki, wtedy łatwiej układać w słoikach.
Posoloną i posłodzoną wodę, ocet jabłkowy, gorczycę i pokrojoną cebulę gotować 10 minut.
Następnie z zalewy usunąć cebulę.
Pokrojoną paprykę (słodką i ostrą) wrzucić do wrzącej zalewy i gotować 6 minut.
Następnie paprykę przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą.
Dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.
Jak podawać?
Podawać do pieczonych, grillowanych mięs i wędlin.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 18 zł |